Behandlingshem Riktlinjer

Behandlingshem | Riktlinjer

Nätdroger och Narkotikaklassificering

Jag tänkte här återge utdrag från mina minnes anteckningar ifrån en av de föreläsningar som  jag besökte under mässan Drogfokus 2012 som gick av stapeln den 24 och 25 oktober i Norrköping.

drogfokus12.jpg

Nätdroger – hur farliga är de? Vad har hänt sedan sist?
Peter Hultén, leg. apotekare, Giftinformationscentralen
Peter började lite humoristiskt att beskriva sitt arbete med en jämförelse med Ivan Olsson i Gummi Tarzan. Ivan Olsson sitter i skolan och alla bokstäver är förfärligt många och bara myllrar omkring. Precis så är det när man håller på med nätdroger, precis så ser det ur när jag ska titta på min lista säger Stefan. Det är en massa bokstäver och siffror och jag har ingen aning om vad det är, precis så är det. Och då kan man förstå att ni som inte enbart jobbar med nätdroger ha det ännu svårare att förstå vad det är.
Det är ganska många substanser som de jobbar med nu för att se över vad de har för effekter och risker. Det är svårt ha en evidensbaserad syn i arbetet med att narkotikaklassa en substans och att det alltid måste ske evidensbaserat utan att det kan räcka med en rapport eller ett fall, för är substansen farlig måste vi använda de lagliga möjligheterna för att begränsa tillgängligheten på substansen.


Giftinformationscentralen svarar på frågor ifrån sjukhus att ge råd om den senaste forskningen och den för dagen bästa behandlingen när någon drabbats av överdos eller förgiftning.
Under den senaste tio årsperioden har inte frågorna om de vanliga drogerna som cannabis, anfettamin m.fl. inte ökat men det har de nya nätdrogerna gjort. Och här finns väldigt lite information. Många av de förfrågningar som giftinformationscentralen får är okända, d.v.s. man vet inte vilken substans det är. Man har köpt en produkt på internet som de tror är något, eller man vill inte uppge vad det är, eller att man inte har en aning om vad man tagit och när labben sedan analyserar proven är det något helt annat. Vilket gör att det blir ett allvarligt problem. Och oftast är det inte bara en substans utan flera.
Många av de här produkterna marknadsförs på nätet som t.ex. rökelse, växtnäring och badsalt. Man beskriver produkterna som forskningskemikalier och att de inte ska vara för oralt bruk och de inte går att förbränna trots att man egentligen ska röka de här produkterna. Och anledningen till att man skriver så här är för att kringgå lagstiftning och avskriva sig ansvar. Som förälder är det ju svårt att vara misstänksam på badsalt och växtnäring. Det gör det mer problematiskt är att förnärvarande svårt att upptäcka nätdroger vid drogtest, dock finns det drogtest för spice.

5-IT
En av de nya drogerna för året är 5-IT med 14 dödsfall i Sverige mellan april till juni i år. 5-IT var en drog som gick ganska snabbt att narkotikaklassa, det tog tre veckor från den första rapporten till den kom till regeringen och klassades. Drogen ger hallucinogena effekter men är också lik amfetamin och effekter visar på att den är betydligt farligare. Symptomen är stora pupiller, man blir agiterad, motoriskt orolig, man får hög puls, högt blodtryck och hög feber. Typiska symptom för centralstimulerande substanser.
Peter beskriver ett fall där en man påverkad av 5-IT kommer till akuten med en temperatur på 42 grader. (det är 40-50 % dödlighet vid så höga temperaturer.) Man blir tvungen att behandla honom i ECMO i fem veckor. (ECMO blev känd för gemene man under svininfluensan.)


MDPV
Peter beskriver användandet av MDPV som en miniepidemi eller vårdkris, kriminaltekniska labberatoriet gjorde under 5 månader 110 beslag varav 70 i Västerås. 60 % av rättskemins ärenden gällande MDPV härrörde ifrån Västerås. Så MDPV är ett stort problem kring Västerås. Man har även påvisat MDPV som en av faktorerna kring sju dödsfall där. Även Norrköping är en MDPV stad. I PIVA Västerås var det 2010 fem fall av MDPV 2012 är det fyrtio.
Det är ett stort problem med nätdrogerna eftersom de kommer och går. Det är väldigt svårt att studera dem och dess biverkningar för när de väl blivit narkotikaklassade försvinner de från marknaden och ersätts av något nytt.
De här företagen som säljer de här produkterna utsätter våra ungdomar för djurförsök, det är ute på gatan de testar sina produkter om de är farliga, om de ger dödsfall.
Varför gör man det här? Varför säljer man det här?
Jo det handlar ju om pengar förstås, Peter gör en beräkning på en ny produkt på marknaden och kommer fram till följande. För en kostnad på 119 000 kronor kan jag göra en vinst på 9 881 000 kronor.

4 Nov 2012

Välkommen

Välkommen till riktlinjer.n.nu.

Nyhetsbrev

Länkar

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)